WACO GLIDER

Een op ware grootte Waco-glider uit de tweede wereldoorlog is nagebouwd. Dit monument is te bewonderen op nog geen 5 minuten wandelen vanaf onze camping. Dit monument is in september 2014 geopend tijdens de herdenking van 70 jaar Market Garden. In Groesbeek en omgeving zijn tijdens de operatie in september 1944 honderden Gliders geland. Naast de op ware grootte Waco-glider is er een informatiezuil geplaatst. Hierop zijn filmpjes te zien over de tweede wereldoorlog en de Waco-glider.

DE WACO GLIDER

De Waco CG-4A is een militaire zweefvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden werd gebruikt voor het transport van troepen en materieel. Het was een belangrijk onderdeel van de luchtlandingsoperaties die werden uitgevoerd tijdens de invasie van Normandiƫ en andere belangrijke veldslagen.

Het vliegtuig had een spanwijdte van 18 meter en een lengte van 14 meter, en kon tot 13 volledig uitgeruste soldaten of 1,5 ton aan materieel vervoeren. Het had geen motor en moest worden gesleept door een vliegtuig of een sleepboot voordat het kon worden losgelaten en landen op een vooraf bepaalde locatie.

De Waco CG-4A, ook wel bekend als de Waco glider, was goedkoop en relatief eenvoudig te bouwen, en werd daarom geproduceerd in grote aantallen. In totaal werden er meer dan 13.000 Waco gliders gebouwd tijdens de oorlog. De meeste van deze vliegtuigen werden gebouwd door de Waco Aircraft Company in Ohio, maar ook andere fabrikanten produceerden ze, waaronder Ford, Chase en Laister-Kauffman.

Hoewel de Waco glider niet zo snel was als een gemotoriseerd vliegtuig, bood het wel voordelen op het slagveld. Het zweefvliegtuig kon stilletjes en onopgemerkt landen op vijandelijk gebied, zonder dat het lawaai van een motor het verraadde. Dit gaf de geallieerden een belangrijk tactisch voordeel bij het uitvoeren van verrassingsaanvallen en het verplaatsen van troepen naar strategische locaties.

De Waco glider speelde een belangrijke rol in enkele van de belangrijkste gevechten van de Tweede Wereldoorlog, waaronder de landingen op D-Day in Normandiƫ en de Slag om Arnhem. Na de oorlog werd de Waco glider niet meer gebruikt, maar het is nog steeds een iconisch en belangrijk vliegtuig uit de geschiedenis van de luchtvaart en militaire geschiedenis.